Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki szu szu

Kotleciki szu szu

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 729

Jakiś czas temu, wypatrzyłam te kotleciki w internecie. Bardzo mnie zaciekawiły, a najbardziej ich nazwa :) Koniecznie musiałam wypróbować. Poczytałam i zrobiłam. Są to kotleciki drobiowe. Miękkie i soczyste. Dzięki marynacie,są bardzo smaczne. Możecie zrobić marynatę, według swojego gustu. Bardziej, lub mniej pikantną. To zależy co lubicie. Ja też zrobiłam po swojemu :)

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki szu szu

Przygotowanie

  1. Piersi pokroić ukośnie w plastry.
    Lekko rozbić. Do miski lub pojemnika wsypać mąkę. Dodać jajko, żółtko, jogurt,
    olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsypać sól i obie papryki. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Do tak przygotowanej marynaty, włożyć piersi. Mięso powinno być całe, zanurzone w marynacie.
    Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin.

  2. Na patelni rozgrzać olej, układać kotleciki obtoczone w marynacie i smażyć, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie.

  3. Można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń