Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 549
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 970
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 223
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 735
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 549
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 970
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 223
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 735
Składniki
Polędwicę wołową mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niej pokrojoną drobno szalotkę, jajko, posiekaną miętę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie łyżkę wody*. Mięso wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie kleić się nam do rąk**. * Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. ** Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu mięsa, nie musimy dodawać do niego innych dodatków w postaci np. bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni z obu stron. Na początku obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony na wysokim ogniu, a następnie dosmażamy w mniejszej temperaturze (ten zabieg sprawi, że kotlety wołowe będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie). Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Pamiętajmy, aby świeże mięso, które smażymy zawsze miało temperaturę pokojową. Życzę smacznego! :)