Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3866
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3846
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 785
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3866
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3846
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 785
Składniki
Polędwicę wołową mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niej pokrojoną drobno szalotkę, jajko, posiekaną miętę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie łyżkę wody*. Mięso wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie kleić się nam do rąk**. * Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. ** Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu mięsa, nie musimy dodawać do niego innych dodatków w postaci np. bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni z obu stron. Na początku obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony na wysokim ogniu, a następnie dosmażamy w mniejszej temperaturze (ten zabieg sprawi, że kotlety wołowe będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie). Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Pamiętajmy, aby świeże mięso, które smażymy zawsze miało temperaturę pokojową. Życzę smacznego! :)