Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kotleciki z cukinią są pyszne i łatwe do wykonania już w kilkadziesiąt minut. Do ich przygotowania potrzebujesz startej cukinii, morskiej ryby, świeżych ziół i prostych przypraw. Kotleciki najlepiej smakują na ciepło, podawane z sosem jogurtowo-ziołowym, a ich nadmiar możesz wykorzystać do domowych burgerów.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19814
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242630
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19814
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 465
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6875
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242630
Składniki
Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach, umieść na sicie, posól i wymieszaj. Niech płyn ścieknie w dół, po czym odciśnij nadmiar soku w dłoniach. Pokrój rybę na kawałki, po czym poszatkuj mięso podobnie jak na tatara. Możesz także użyć robota kuchennego, ale uważaj, by nie zamienić ryby w pastę. Pokrój dymkę w drobną kostkę i posiekaj natkę pietruszki. Umieść wszystkie składniki kotlecików w misce, dodaj bułkę tartą, wbij jedno jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dosypać łyżkę bułki tartej, a jeśli za mało zwarta – wbij jeszcze jedno jajko lub dodaj łyżkę jogurtu greckiego.
Do miski wsyp 2-3 łyżki bułki tartej. Do drugiej miseczki wbij pozostałe jajko i roztrzep. Nabieraj łyżką porcję masy cukiniowo-rybnej, formuj kule, spłaszczaj i obtaczaj w jajku i bułce tartej. Smaż kotleciki na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju i odkładaj do garnka z pokrywką, aby nie stygły. Podawaj kotleciki, gdy są jeszcze gorące w towarzystwie koperkowego sosu.
Jeśli preferujesz dania z piekarnika, upiecz kotleciki zamiast smażyć je na patelni. Powinno zająć ci to około 20 minut w 200°C.