Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, łatwe i smaczne!!!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 44
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 44
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 278
Składniki
Zazwyczaj robimy gołąbki z kapustą białą. Ja chciałabym dzisiaj polecić przepis na gołąbki bez kapusty, a z dodatkiem tartej marchewki. Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Marchewkę trzemy na wiórki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Po kilku minutach do cebuli dodajemy marchew i dusimy do miękkości (można lekko podlać wodą).
Mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy zimny ryż i przestudzoną cebulę z marchewką. Dodajemy jajko i przyprawy (wg uznania). Dokładnie mieszamy.
Następnie formujemy podłużne, okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na zloty kolor.
W garnku rozpuszczamy kostkę rosołowa (w litrze wody), układamy w nim usmażone kotleciki i dusimy ok 30 min. Wyciągamy z bulionu i gotowe. Można podawać z sosem pomidorowym - jak tradycyjne gołąbki.