Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z tofu bezjajeczne

Kotleciki z tofu bezjajeczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 3530

Idealne na zwyczajny obiad i na przyjęcie wielkanocne – bezjajeczne kotleciki z tofu. Takie proste, pyszne, wegańskie, a w opcji również bezglutenowe. I w dodatku smakiem bardzo przypominają moje ulubione kotleciki jajeczne.

Składniki

  • 250-300 g tofu naturalnego (albo ziołowego)
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • świeżo mielony czarny pieprz (sporo)
  • około łyżeczki soli kala namak (czarna sól)
  • dużo szczypiorku, koperku i innej zieleniny, świetny będzie czosnek niedźwiedzi
  • opcjonalnie – cebulka szalotka (albo dymka), drobno posiekana
  • tarta bułka do obtaczania kotletów (jeśli użyjesz bezglutenowej, to całe danie będzie bezglutenowe)
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przelej na sicie wrzątkiem, dzięki temu zabiegowi pozbędzie się goryczy. Następnie gotuj do miękkości w podwójnej ilości wody. Nie dodawaj soli na tym etapie!

  2. Tofu osusz, zawiń w ręcznik papierowy i naciskaj, by pozbyć się wszelkiego nadmiaru wody. Następnie umieść je w dość dużej misce i rozdrobnij widelcem.

  3. Kasza jaglana powinna być bardzo miękka, ale nie wodnista. Przenieś ją (jeszcze ciepłą) do miski z tofu. Dodaj pieprz i duuuużo posiekanego szczypiorku, szalotkę i wszelką zieleninę oraz sól kala namak. Ja użyłam dzikiego szczypiorku, który ma fajny szczypiorkowo-czosnkowy posmak i można znaleźć go na naturalnych stanowiskach, np. w lesie. Wymieszaj. Spróbuj masę i ewentualnie jeszcze dopraw. Czarna sól kala namak nada kotlecikom jajeczny posmak, dlatego nie można zastąpić jej zwykłą solą.

  4. Z jeszcze ciepłej masy formuj kotleciki i otaczaj je w bułce tartej. Kulki pozostaw do ostygnięcia na desce do krojenia. W czasie studzenia kasza stwardnieje, pozwalając zachować kształt kotlecika.

  5. Smaż na złoto z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

  6. Takie dania (smażone) zawsze powinno się jadać z dużą ilością warzyw, zwłaszcza surówek. U mnie była to wielka miska mieszanej sałaty z dodatkiem dzikich ziół, marchewka kiszona z pomarańczami i ziemniaczki. Wyszło z tego naprawdę pyszne danie. Takie kotleciki z tofu z powodzeniem można podać na każdy postny obiad, ale będą też świetnie pasować do śniadania wielkanocnego. A więc – smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia Świetny przepis, wyglądają jakby były z indyka :) Na pewno pójdą do zrobienia, bo pysznie się to zapowiada :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń