Uwielbiam kotlety w każdej postaci, zarówno te mięsne jak i te warzywne. Są szybkie w przygotowaniu, idealnie sprawdzą się jako obiad do pracy oraz bardzo dobrze się mrożą. Tym razem przedstawiam przepis na kotleciki z ziemniaków z tuńczykiem, z dodatkiem cebulki oraz sosu jogurtowo-cytrynowego. Do ich przygotowania możecie użyć ziemniaków pozostałych z dania poprzedniego lub ugotować świeże. Lekkie, w chrupiącej panierce, podane z sałatką ze świeżych warzyw oraz orzeźwiającym sosem. Zapraszam!
Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem
Składniki
Masa
- 800g ziemniaków, ugotowanych;
- 2 puszki tuńczyka w wodzie, dobrze odsączonego;
- 2 łyżki zielonego groszku, może być konserwowy;
- 2 jajka;
- 1 szalotka, drobno posiekana i podsmażona na maśle;
- mąka pszenna oraz bułka tarta do obtoczenia kotlecików;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz cytrynowy, łyżka świeżego koperku drobno posiekanego,majeranek
Sos
- 200g jogurtu greckiego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy, sól, koperek
Składniki
Masa
- 800g ziemniaków, ugotowanych;
- 2 puszki tuńczyka w wodzie, dobrze odsączonego;
- 2 łyżki zielonego groszku, może być konserwowy;
- 2 jajka;
- 1 szalotka, drobno posiekana i podsmażona na maśle;
- mąka pszenna oraz bułka tarta do obtoczenia kotlecików;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz cytrynowy, łyżka świeżego koperku drobno posiekanego,majeranek
Sos
- 200g jogurtu greckiego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy, sól, koperek

Etapy przygotowania
Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, przyprawy oraz koperek. Odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy kotleciki.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy odsączonego tuńczyka, groszek, jajka, cebulkę oraz przyprawy. Całość mieszamy aby składniki masy dobrze się połączyły. Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Kotleciki podajemy z sosem oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4282

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19416

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 563
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4282

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19416

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 563



Składniki
- 800g ziemniaków, ugotowanych;
- 2 puszki tuńczyka w wodzie, dobrze odsączonego;
- 2 łyżki zielonego groszku, może być konserwowy;
- 2 jajka;
- 1 szalotka, drobno posiekana i podsmażona na maśle;
- mąka pszenna oraz bułka tarta do obtoczenia kotlecików;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz cytrynowy, łyżka świeżego koperku drobno posiekanego,majeranek
- 200g jogurtu greckiego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy, sól, koperek
Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, przyprawy oraz koperek. Odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy kotleciki.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy odsączonego tuńczyka, groszek, jajka, cebulkę oraz przyprawy. Całość mieszamy aby składniki masy dobrze się połączyły. Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Kotleciki podajemy z sosem oraz sałatką ze świeżych warzyw.