Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet marynowany - przepis pochodzi z 1812 roku

Kotlet marynowany - przepis pochodzi z 1812 roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 589

Dzisiaj coś z kuchni staropolskiej. Być może do dzisiaj w taki sposób przyrządzamy mięso a nie mamy pojęcia, że robili tak nasi przodkowie i to już w 1812 roku. Zrobiłam tylko jeden na próbę. Szkoda, że nie da się tutaj przedstawić zapachu:) Czas, który podałam uwzględnia też czas marynowania mięsa

Składniki

  • 1 kotlet schabowy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • Goździki
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Pietruszka suszona
  • Liść laurowy
  • Sól – do oprószenia mięsa
  • Pieprz czarny mielony – do oprószenia mięsa
  • Pieprz czarny w ziarnach
  • Woda
  • 1 łyżeczka octu
  • Mąka do oprószenia mięsa
  • Tłuszcz do smażenia
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet marynowany - przepis pochodzi z 1812 roku

Przygotowanie

  1. Przygotuj zalewę octową. Ocet zalej wodą. Dodaj liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. Zagotuj. Wystudź. Następnie dodaj tymianek, bazylię, goździki, pietruszkę. Cebulę pokrój. Czosnek pokój lub rozetrzyj. Schab lekko rozbij jak na kotlety. Oprósz z obu stron solą i pieprzem. Lekko natrzyj czosnkiem. Goździki powbijaj w mięso. Trochę zmielonych dodaj do zalewy. Schab przełóż do naczynia. Zalej przygotowaną, schłodzoną zalewą. Dodaj cebulę i czosnek. Odstaw na 2 godziny by mięso dobrze przesiąkło ziołami. Po tym czasie wyjmij goździki z mięsa. Mięso lekko opłucz z ziół, które były w zalewie. Schab oprósz z obu stron mąką. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń