Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na perfekcyjny kotlet mielony. Wychodzi delikatny i soczysty w środku oraz nie rozpada się podczas smażenia. Ten prosty przepis warto mieć zawsze pod ręką. Bez udziwnień, tradycyjny i smaczny. Źródło: EastNews
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1283
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1283
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przerzucamy ją na patelnię i podsmażamy na małym ogniu na złoty kolor. Cebula powinna być dobrze zrumieniona. Podsmażoną cebulę przerzucamy na gęste sito i pozostawiamy, żeby dobrze obciekła z tłuszczu.
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ten dodatek sprawi, że kotlety będą niezwykle soczyste w środku i nie popękają podczas smażenia. W przepisie zaproponowaliśmy 60 g kaszy, ale można jej dodać nieco mniej lub więcej - według własnych upodobań.
Mięso mielone przerzucamy do miski. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy do niego cebulkę i ugotowaną, przestudzoną kaszę. Wbijamy jedno całe jajko. Masę na kotlety mielone wyrabiamy dłońmi.
Dłonie zwilżamy wodą i z mięsnej masy formujemy kotleciki.
Kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niezbyt dobrze rozgrzanym smalcu, żeby bułka się nie przypaliła, a kotlety mogły spokojnie dość w środku.
Karol Okrasa do tak przygotowanych kotletów zaproponował puree z selera, ale równie dobrze możemy zaserwować je ze swoimi, ulubionymi dodatkami.