Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet rzymski to danie, które w czasach PRL-u stanowiło substytut kotleta schabowego. Dziś, mimo nieograniczonej dostępności mięsa, nie został zapomniany. Popularny jest zwłaszcza u naszych południowych sąsiadów. Smażony w panierce ser smakuje wyśmienicie z borówką do mięs lub sosem tatarskim. Nie wymaga innych dodatków, choć bywa elementem złożonego dania. Komponuje się np. z frytkami i surówką. Równie pyszny jest jednak kotlet rzymski z dodatkiem świeżej bagietki.
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 562
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 562
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Składniki
Pokrój ser na grube plastry (8-10 mm). Każdy prostokąt sera pokrój na dwa trójkąty.
Rozetrzyj w moździerzu (lub w palcach) oregano. Połącz z papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj przyprawy z bułką tartą (będziesz potrzebować około 2-3 łyżek na każdy kotlet). Przesyp bułkę tartą z przyprawami na płaski talerz. Rozkłóć jajka w talerzu do zupy.
Po kolei zanurzaj kawałki sera w rozkłóconych jajkach, następnie w bułce tartej i znów w jajkach i w bułce.
Usmaż opanierowane kotlety rzymskie tak, jak kotlety mięsne, czyli na niewielkiej ilości rozgrzanego (na palniku o średniej mocy oleju), 2 minuty po każdy ze stron – aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. To dostateczny czas na to, by ser w środku stał się miękki i ciągnący się! Gotowe kotlety odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.