Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowy to klasyka na polskim stole. A u mnie dziś schabowy ale nie w klasycznym wydaniu. Zamiast tradycyjnej panierki upieczony w warstwie startych ziemniaków. W smaku: schabowy połączony z plackami ziemniaczanymi. Odmiana od tradycyjnego wydania naszego ulubionego kotleta. Podany już bez ziemniaków, za to z pyszną surówką.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5639
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 84
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 533
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1403
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach ( małe wiórki ). Posolić, a po chwili odlać nadmiar płynu. Można to zrobić przekładając je partiami na sito
Do odsączonych ziemniaków dodać przeciśnięty czosnek, jajko i starty ser. Doprawić pieprzem. Wymieszać
Na koniec dodać mąkę, tak aby zagęścić masę ziemniaczaną
Kotlety rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć je pieprzem i solą,, a na koniec mąką
Na patelni rozgrzać olej
Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarowywać masę ziemniaczaną i tą stroną kłaść kotlet na patelni. Już na patelni rozsmarować masę ziemniaczaną na drugiej stronie kotleta
Smażyć z obu stron na niezbyt dużej mocy palnika, aby mięso zdążyło się upiec a ziemniaczana skórka nie spaliła się
Podajemy z ulubioną surówką