Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowy to klasyka na polskim stole. A u mnie dziś schabowy ale nie w klasycznym wydaniu. Zamiast tradycyjnej panierki upieczony w warstwie startych ziemniaków. W smaku: schabowy połączony z plackami ziemniaczanymi. Odmiana od tradycyjnego wydania naszego ulubionego kotleta. Podany już bez ziemniaków, za to z pyszną surówką.
Polecam.
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach ( małe wiórki ). Posolić, a po chwili odlać nadmiar płynu. Można to zrobić przekładając je partiami na sito
Do odsączonych ziemniaków dodać przeciśnięty czosnek, jajko i starty ser. Doprawić pieprzem. Wymieszać
Na koniec dodać mąkę, tak aby zagęścić masę ziemniaczaną
Kotlety rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć je pieprzem i solą,, a na koniec mąką
Na patelni rozgrzać olej
Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarowywać masę ziemniaczaną i tą stroną kłaść kotlet na patelni. Już na patelni rozsmarować masę ziemniaczaną na drugiej stronie kotleta
Smażyć z obu stron na niezbyt dużej mocy palnika, aby mięso zdążyło się upiec a ziemniaczana skórka nie spaliła się
Podajemy z ulubioną surówką