Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką z selera naciowego.

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką z selera naciowego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18935

Dodano:

Odsłon: 13545

Kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką z selera naciowego, ogórka, rzodkiewki i kukurydzy. Polecam :)

Składniki

  • 2 grubsze plastry schabu
  • jajka kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 5 szt.
  • surówka z selera naciowego
  • Składniki surówki:
  • ogórek świeży 1 szt.
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • pęczek szczypioru
  • rzodkiewki 10 sztuk
  • kukurydza z puszki 1 puszka
  • 5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie surówki:

    Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w ćwierć plastry, łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior kroimy w kostkę.

  2. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprz, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.

  3. Wykonanie dania:

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

  4. Solimy, pieprzymy.

  5. Plastry schabu panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę i tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.

  6. Wkładamy ziemniaki na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 listopada 2017 No tak, ja już już po obiedzie, a Ty tu takie danie serwujesz ;)
Świetne danie i nawet teraz bym się na nie skusił xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń