Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet teścia nie jest daniem wyszukanym, ale efektownym dzięki kilku dodatkom. Z poniższego przepisu przygotujesz cztery takie kotlety. Koniecznie zapamiętaj to połączenie, bo z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru. Przekonasz się bowiem, że wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować obiad, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5648
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5648
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Składniki
Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek. Rozdziel obie połówki piersi i każdą przetnij wzdłuż na pół. Lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprósz z obu stron przyprawą do kurczaka i odstaw na pół godziny.
Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Z każdej połówki (zaczynając od środkowej części) odkrój po dwa dość grube plastry warzywa. Resztę bakłażana wykorzystaj do innego celu (np. do gulaszu warzywnego). Plastry bakłażana oprósz solą po obu stronach i odłóż na kilkanaście minut.
Rozkłóć jajko z mlekiem. Obtocz każdy z kotletów w jajku, a następnie w bułce tartej. Podsmaż krótko po obu stronach na niewielkiej ilości oleju. Ułóż kotlety na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Opłucz bakłażana z nadmiaru soli i osusz ręcznikiem papierowym. Natłuść lekko oliwą i obsmaż chwilę na patelni grillowej.
Pokrój pomidora w plastry. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. Na każdym połóż plaster bakłażana i posyp go odrobiną tartego sera. Na plastrach bakłażana ułóż po dwa plasterki pomidora. Oprósz je z wierzchu resztą sera żółtego. Możesz je wcześniej lekko posolić. Tak przygotowane kotlety wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Gotowe kotlety podawaj oprószone świeżymi, posiekanymi ziołami, z dodatkiem porcji ziemniaków albo ryżu.