Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet z Zagrzebia według Ewy Wachowicz

Kotlet z Zagrzebia według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 2351

Aromatyczny Zagrebački Odrezak, czyli kotlet cielęcy z Zagrzebia. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 4 kotlety cielęce
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 8 plasterków sera żółtego
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • Sos:
  • ½ szklanki śmietany
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Do podania: cytryna
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet z Zagrzebia według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z kwaśną śmietaną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Zakwasić sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić do przegryzienia.

  2. Mięso przykryć folią i dobrze rozbić (jak na roladę). Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze położyć na przemian po dwa plasterki sera i szynki. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, posypać bułką tartą. Usmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.

  3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń