Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem. Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie.
Polecam.
Odsłon: 794
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Polecam.
Odsłon: 794
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Składniki
Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy. Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy. Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy. Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy. Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce. Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy. Wrzucamy kotlety, zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.