Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety cielęce z lubczykiem

Kotlety cielęce z lubczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48622

Dodano:

Odsłon: 2384

Pyszne, delikatne, kruche mięso. Warto sobie zafundować od czasu do czasu.

Składniki

  • kotlety cielęce 1kg
  • cebula 1 szt
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sól, pieprz biały mielony, suszony lubczyk 1 łyżka
  • śmiatana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kotlety cielęce umyć, podzielić na plastry, posolić, oprószyć białym pieprzem, obsmażyć na maśle. Zalać wodą, posypać lubczykiem, dodać pokrojoną w piórka cebulę, dusić do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć z naczynia, w którym się dusiło. Z mąki i śmietany sporządzić zawiesinę, rozprowadzić ją ciepłym sosem spod mięsa. Zawiesinę wlać do pozostałego sosu. Energicznie mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Przyprawić do smaku, włożyć kawałki mięsa.
    Kotlety podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, z młodymi ziemniakami i gotowaną młodą kapustą.

  2. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 czerwca 2014 Wyobrażam sobie jak wspaniale i delikatnie muszą smakować - świetne! :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 15 czerwca 2014 Nęci mnie ten lubczyk w Twoich zrazikach :) Muszę wypróbować taki zestaw smaków. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń