Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w sosie śliwkowym z kaszą gryczaną

Kotlety drobiowe w sosie śliwkowym z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3592

Dodano:

Odsłon: 144

Moje ulubione połączenie:mięso drobiowe i owoce:) Kotlety z fileta kurczaka podane z sosem na bazie śliwek podane z kaszą gryczaną.

Składniki

  • filet z kurczaka /podwójny/ 1 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 0,5 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona
  • olej do smażenia
  • kasza gryczana
  • sos:
  • śliwki 40 dag
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • cukier do smaku
  • curry do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • bulion warzywny 0,75 szklanki
  • masło 1 łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka rozkrawamy tak by otrzymać 4 kotlety, które lekko rozbijamy. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawami.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety, na rumiano z obu stron.

  2. Śliwki /najlepiej pół na pół bardzo dojrzałych i miękkich i bardzo dojrzałych ale twardych - miękkie się rozgotują a twarde zostaną w kawałkach/ drylujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i mieszając podsmażamy 3-4 min. Po tym czasie wlewamy ciepły bulion i dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Gotowy sos możemy zmiksować blenderem /ja wolę kawałki owoców by widzieć co jem:)/
    Porcje kaszy gryczanej układamy wraz z kotletem na talerzu i polewamy przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń