Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione połączenie:mięso drobiowe i owoce:) Kotlety z fileta kurczaka podane z sosem na bazie śliwek podane z kaszą gryczaną.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Składniki
Fileta z kurczaka rozkrawamy tak by otrzymać 4 kotlety, które lekko rozbijamy. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety, na rumiano z obu stron.
Śliwki /najlepiej pół na pół bardzo dojrzałych i miękkich i bardzo dojrzałych ale twardych - miękkie się rozgotują a twarde zostaną w kawałkach/ drylujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i mieszając podsmażamy 3-4 min. Po tym czasie wlewamy ciepły bulion i dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Gotowy sos możemy zmiksować blenderem /ja wolę kawałki owoców by widzieć co jem:)/ Porcje kaszy gryczanej układamy wraz z kotletem na talerzu i polewamy przygotowanym sosem.