Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Kotlety drobiowe z udka kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 3375

W zasadzie dziwimy się dlaczego wiele osób mówi, że kotlety z piersi kurczaka wychodzą suche…nie wiemy, co robimy „nie tak” ale zawsze wychodzą nam soczyste. Pyszną alternatywą są trybowane udka kurczaka. Zapewniamy! Zawsze wyjdą soczyste! Tym razem marynowaliśmy je 12 godzin.

Składniki

  • 4 trybowane udka z kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szklaka maki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 pełna szklanka panierki razowej
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy.
    Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy.

    Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce.

    Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
    Przez kilka minut po usmażeniu przykrywamy, wtedy będą bardziej soczyste, a mięso „dojdzie” w punkt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń