Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety dziadowskie to przepis pochodzący z kuchni staropolskiej. Wykorzystuje składniki, które dawno temu były częściej używane niż dzisiaj – grzyby, kaszę, kapustę kiszoną. To dość klasyczne połączenie, które niestety coraz częściej jest zapominane. Szkoda, bo ta wersja kotletów z pewnością zapadnie ci w pamięć i nieraz pojawią się jeszcze na twoim stole.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 974
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 36
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1283
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6203
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 974
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 36
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1283
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6203
Składniki
Dzień wcześniej namocz grzyby w ciepłej wodzie. Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź.
Kiszoną kapustę odcedź z zalewy i podgotuj ją z dodatkiem 100 ml wody przez 15 minut. Odcedź i ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodaj odciśnięte mocno grzyby i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki zblenduj w malakserze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj do niej nieco mąki lub bułki tartej.
Do jednego głębokiego talerza wbij jajko i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Z masy formuj podłużne kotlety. Obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż kotlety dziadowskie po kilka sztuk do zrumienienia z każdej strony. Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych warzyw.