Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety dziadowskie to przepis pochodzący z kuchni staropolskiej. Wykorzystuje składniki, które dawno temu były częściej używane niż dzisiaj – grzyby, kaszę, kapustę kiszoną. To dość klasyczne połączenie, które niestety coraz częściej jest zapominane. Szkoda, bo ta wersja kotletów z pewnością zapadnie ci w pamięć i nieraz pojawią się jeszcze na twoim stole.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1738
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1531
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1493
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1797
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1738
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1531
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1493
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1797
Składniki
Dzień wcześniej namocz grzyby w ciepłej wodzie. Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź.
Kiszoną kapustę odcedź z zalewy i podgotuj ją z dodatkiem 100 ml wody przez 15 minut. Odcedź i ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Dodaj odciśnięte mocno grzyby i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki zblenduj w malakserze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj do niej nieco mąki lub bułki tartej.
Do jednego głębokiego talerza wbij jajko i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Z masy formuj podłużne kotlety. Obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż kotlety dziadowskie po kilka sztuk do zrumienienia z każdej strony. Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych warzyw.