Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety gołąbkowe albo inaczej gołąbki bez zawijania albo gołąbki dla leniwych. Faktycznie jest przy nich dużo mniej pracy niż przy zwykłych gołąbkach. Odpada obgotowywanie kapusty, zawijanie. A smakują doskonale. Tym razem sos zrobiłam z torebki, bo zwykle robię w sosie pomidorowym, ale chciałam coś odmienić, więc wykorzystałam kilka torebek gotowych sosów grzybowych, a dokładnie to miałam 2 sosy grzybowe i 2 borowikowe. Smakowite danie. Polecam.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1205
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1318
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1205
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1318
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia
Posiekaną cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju
Kapustę dzielimy na mniejsze części i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Kapustę delikatnie solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok, po czy odciskamy z soku
Mielone mięso łączymy z odciśniętą kapustą, ostudzonym ryżem, cebulą. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że kapusta i ryż były już solone. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki
Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy i formujemy okrągłe kotlety
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor
W garnku z wodą rozprowadzamy proszek na sos ( wody daję więcej niż przewidziane na opakowaniu - ok 1,5 litra. Zagotowujemy ciągle mieszając i gotujemy 2-3 minuty
Do sosu przekładamy kotlety i gotujemy ok 25-30 minut. Sos w tym czasie jeszcze nieco zgęstnieje