Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety gołąbkowe albo inaczej gołąbki bez zawijania albo gołąbki dla leniwych. Faktycznie jest przy nich dużo mniej pracy niż przy zwykłych gołąbkach. Odpada obgotowywanie kapusty, zawijanie. A smakują doskonale. Tym razem sos zrobiłam z torebki, bo zwykle robię w sosie pomidorowym, ale chciałam coś odmienić, więc wykorzystałam kilka torebek gotowych sosów grzybowych, a dokładnie to miałam 2 sosy grzybowe i 2 borowikowe. Smakowite danie. Polecam.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia
Posiekaną cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju
Kapustę dzielimy na mniejsze części i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Kapustę delikatnie solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok, po czy odciskamy z soku
Mielone mięso łączymy z odciśniętą kapustą, ostudzonym ryżem, cebulą. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że kapusta i ryż były już solone. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki
Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy i formujemy okrągłe kotlety
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor
W garnku z wodą rozprowadzamy proszek na sos ( wody daję więcej niż przewidziane na opakowaniu - ok 1,5 litra. Zagotowujemy ciągle mieszając i gotujemy 2-3 minuty
Do sosu przekładamy kotlety i gotujemy ok 25-30 minut. Sos w tym czasie jeszcze nieco zgęstnieje