Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety Grześki to zdrowsza alternatywa dla kotletów smażonych na oleju. Możesz przygotować je z mięsa wołowego lub wieprzowego, ale w wariancie drobiowym będą delikatniejsze. Wspaniałego smaku doda im warzywna pierzynka.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Zmiel filet z indyka w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Połącz z odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszaj dłonią. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Obierz i posiekaj cebulę. Zetrzyj na ratce o grubych oczkach marchewkę. Podsmaż cebulę na oleju. Dodaj startą marchewkę, cukier, chili i gałkę muszkatołową. Duś do miękkości marchewki, co pewien czas mieszając zawartość patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż na blasze piekarnika kawałek folii aluminiowej. Posmaruj ją olejem (możesz posłużyć się silikonowym pędzelkiem). Uformuj z masy mięsnej okrągłe kotlety (7-8 sztuk) i ułóż je na natłuszczonej folii. Na każdy kotlet wyłóż porcję warzyw.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Oprósz nią kotlety.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut (aż kotlety się zarumienią). Podawaj z ziemniakami lub ryżem.