Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety grzybowe to ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych czy schabowych. Choć najbardziej cenione są oczywiście kanie, to nie każdy może pozwolić sobie na grzybobranie. Zamiast tego w sklepie możesz kupić pieczarki, które idealnie nadadzą się do usmażenia kotletów. Potrawa sprawdzi się jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i sałatki, ale również jako przekąska imprezowa czy przystawka. Zastosowań jest wiele, ale tak przyrządzone grzyby zawsze będą pyszne.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1214
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1214
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 211
Składniki
Grzyby oczyść i wykrój łodygę. Wytrzyj kapelusze ręcznikiem kuchennym.
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
Do płaskiego naczynia włóż bułkę tartą, czosnek, oregano i ser. Wymieszaj.
W drugim naczyniu rozbełtaj jajko.
Kapelusze obtaczaj najpierw w mące, następnie maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 2 cm i rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Delikatnie kładź na tłuszcz kapelusze, otworem po nodze do góry. Smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor z obu stron.
Kotlety grzybowe odkładaj na papierowe ręczniki. Posyp je solą i pieprzem.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem plasterków cytryny.