Kotlety huculskie swoją nazwę wzięły od grupy etnicznej pochodzącej z Ukrainy i Rumunii, która zajmowała się hodowlą owiec. Stąd też bardzo charakterystyczny składnik – bryndza, czyli ser owczy o specyficznym smaku.
Kotlety huculskie
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 120 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki pomidorów krojonych po 400 g
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 120 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki pomidorów krojonych po 400 g
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Cebulę obierz, a papryki oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa bardzo drobno posiekaj. Możesz użyć robota kuchennego.
W misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i nieco rozbełtane jajko. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj drobno posiekane warzywa oraz bryndzę. Dopraw papryką wędzoną, solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
Na patelni odpowiedniej do zapiekania rozgrzej olej i oliwę.
Z masy uformuj kotlety. Kładź je na gorący tłuszcz i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Następnie zalej je krojonymi pomidorami z sosem. Delikatnie wymieszaj, by nie połamać kotletów.
Patelnię przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 75 minut.
Po tym czasie kotlety wyjmij, a do uzyskanego sosu dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kotlety huculskie podawaj z dodatkiem sosu i ulubioną sałatką.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515



Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 120 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki pomidorów krojonych po 400 g
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę obierz, a papryki oczyść z gniazd nasiennych. Warzywa bardzo drobno posiekaj. Możesz użyć robota kuchennego.
W misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i nieco rozbełtane jajko. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj drobno posiekane warzywa oraz bryndzę. Dopraw papryką wędzoną, solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
Na patelni odpowiedniej do zapiekania rozgrzej olej i oliwę.
Z masy uformuj kotlety. Kładź je na gorący tłuszcz i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Następnie zalej je krojonymi pomidorami z sosem. Delikatnie wymieszaj, by nie połamać kotletów.
Patelnię przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 75 minut.
Po tym czasie kotlety wyjmij, a do uzyskanego sosu dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kotlety huculskie podawaj z dodatkiem sosu i ulubioną sałatką.