Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakoś nigdy nie mogłam się przemóc aby skosztować kaszy jaglanej. Czytając ostatnio artykuł o jej zdrowotnych aspektach postanowiłam sprawdzić czy przyjmie się w mojej kuchni. Kupiłam więc paczkę i zrobiłam kotlety z dodatkiem marchwi i pietruszki. Aby nie były zbyt suche dorobiłam sos pomidorowy. Mówię Wam, smak kotlecików zadziwił mnie - wyszły bardzo smaczne :) Tak więc menu mojej rodzinki zostało powiększone o kasze jaglaną :)
Składniki
Jak zrobić kotlety jaglane Kasze gotujemy w osolonej wodzie , studzimy , przekładamy do miski. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na cieniutkie paski i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , doprawiamy solą i pieprzem . Formujemy kulki , obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z dwóch stron na odrobinie oleju.
Przygotowujemy sos 3/4 koncentratu rozrabiamy z wodą , dosypujemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem i zagotowujemy . sprawdzamy czy nie jest zbyt kwaśne , jeżeli jest to dodajemy jeszcze trochę cukru.
Kotlety układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Smacznego!