Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Są pyszne, aromatyczne i bardzo delikatne. Możemy serwować je w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionych sosów.
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 6907
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 12403
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 1041
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 6907
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 12403
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 1041
Składniki
Szkotkę szklimy na maśle klarowanym i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy, a następnie obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ser gouda i parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich bułkę tartą oraz surowe jajko i dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie formujemy w dłoniach kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety jajeczne podajemy w klasycznym zestawieniu obiadowym lub z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, jogurtowy lub majonez.