Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kardynalskie przygotujesz z mielonej wołowiny doprawionej musztardą i keczupem. Po usmażeniu podduś je chwilę w pomidorowo-pieczarkowym sosie.
Składniki
Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
Połącz mięso i czosnek w misce. Dodaj jajko, bułkę tartą, keczup i musztardę. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją sosem sojowym i pieprzem.
Podziel masę mięsną na 4 równe porcje. Uformuj z nich okrągłe kotlety. Rozgrzej na patelni olej. Usmaż kotlety – około 3 minuty po każdej ze stron.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
Na patelnię, na której smażyły się kotlety, dodaj trochę masła klarowanego. Zaszklij na nim cebulę.
Dodaj na patelnię pieczarki. Gdy się zarumienią, wlej bulion. Duś pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodaj do niego koncentrat pomidorowy i obie papryki. Wymieszaj. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Włóż do sosu kotlety i duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.