Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kotlety mielone a'la tatar z płynnym żółtkiem w środku to wyjątkowa wersja klasycznego dania. Wzbogaca ono smak mięsa i tworzy naturalny sos, który doskonale pasuje do purée ziemniaczanego albo warzyw gotowanych na parze.
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 629
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 629
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, bułkę tartą i przyprawy: natkę pietruszki, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną, aż składniki dobrze się połączą.
Z masy mięsnej odrywaj porcje wielkości dużej garści. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni, tworząc placuszek z zagłębieniem pośrodku. Delikatnie wyłóż na środek jedno surowe żółtko. Ostrożnie zlep brzegi mięsa, formując zamknięty kotlet. Upewnij się, że mięso dokładnie otacza żółtko, aby podczas smażenia nie wypłynęło.
Każdy kotlet obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety mielone a'la tatar na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Aby żółtko w środku pozostało płynne, nie smaż zbyt długo – można też pod koniec przykryć patelnię na minutę, aby wnętrze się podgrzało.
Kotlety podawaj od razu po usmażeniu, aby żółtko w środku było jeszcze płynne.