Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kotlety mielone a'la tatar z płynnym żółtkiem w środku to wyjątkowa wersja klasycznego dania. Wzbogaca ono smak mięsa i tworzy naturalny sos, który doskonale pasuje do purée ziemniaczanego albo warzyw gotowanych na parze.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, bułkę tartą i przyprawy: natkę pietruszki, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną, aż składniki dobrze się połączą.
Z masy mięsnej odrywaj porcje wielkości dużej garści. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni, tworząc placuszek z zagłębieniem pośrodku. Delikatnie wyłóż na środek jedno surowe żółtko. Ostrożnie zlep brzegi mięsa, formując zamknięty kotlet. Upewnij się, że mięso dokładnie otacza żółtko, aby podczas smażenia nie wypłynęło.
Każdy kotlet obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety mielone a'la tatar na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Aby żółtko w środku pozostało płynne, nie smaż zbyt długo – można też pod koniec przykryć patelnię na minutę, aby wnętrze się podgrzało.
Kotlety podawaj od razu po usmażeniu, aby żółtko w środku było jeszcze płynne.