Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kotlety mielone a'la tatar z płynnym żółtkiem w środku to wyjątkowa wersja klasycznego dania. Wzbogaca ono smak mięsa i tworzy naturalny sos, który doskonale pasuje do purée ziemniaczanego albo warzyw gotowanych na parze.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 254
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4836
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44895
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 513
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 254
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4836
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44895
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 513
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, bułkę tartą i przyprawy: natkę pietruszki, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną, aż składniki dobrze się połączą.
Z masy mięsnej odrywaj porcje wielkości dużej garści. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni, tworząc placuszek z zagłębieniem pośrodku. Delikatnie wyłóż na środek jedno surowe żółtko. Ostrożnie zlep brzegi mięsa, formując zamknięty kotlet. Upewnij się, że mięso dokładnie otacza żółtko, aby podczas smażenia nie wypłynęło.
Każdy kotlet obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety mielone a'la tatar na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Aby żółtko w środku pozostało płynne, nie smaż zbyt długo – można też pod koniec przykryć patelnię na minutę, aby wnętrze się podgrzało.
Kotlety podawaj od razu po usmażeniu, aby żółtko w środku było jeszcze płynne.