Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso mielone w kuchni bywa czasami „ostatnią deską ratunku”. Można je wykorzystywać na wiele różnych, bardzo smakowitych sposobów. Jednym z nich jest kotlet.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118972
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8802
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2742
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118972
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8802
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2742
Składniki
Prawie za każdym razem, gdy wykorzystuję mięso mielone „wyrabiam” je długo, razem ze wszystkimi przyprawami dzień wcześniej. To sprawia, że mięso przenikają aromaty dodatków i przypraw. Suchą kajzerkę namocz w mleku.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Cebulę i odciśniętą kajzerkę wymieszaj dokładnie z mięsem. Dopraw solą i pieprzem – przygotowując ten rodzaj kotletów zastosuj tylko sól i pieprz, ponieważ plastry bekonu, w które zawiniesz kotlety dodadzą im pewną subtelną nutę smakową wędzonki. Odstaw na całą noc do lodówki.
Z tak przygotowanego mięsa mielonego uformuj „kwadratowe” kotlety, a każdy z nich owiń na krzyż dwoma plastrami bekonu – najlepsze są bardzo cienkie plastry.
Długie liście pora zblanszuj we wrzątku przez kilka sekund, tak aby były elastyczne. Każdego zblanszowanego liścia przetnij wzdłuż na trzy, cztery paski. Każdego kotleta owiniętego plastrami bekonu przewiąż na krzyż paskami pora.
W ten sposób przygotowane kotlety smaż powoli na maśle z dodatkiem oleju z obu stron. Podawaj z czym chcesz – z ziemniakami, białym pieczywem – pełna dowolność.