Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych co nie lubią długo stać w kuchni ,te kotlety pieczemy w piekarniku. Są po prostu pyszne. Inaczej robione czyli smażone na oleju tak zwane kotlety po szkocku są bardziej pracochłonne. Tutaj wystarczy ugotować jajka na twardo ,wyrobić mięso ,uformować kulki i wstawić do piekarnika i już piekarnik swoje zrobi ,a my w tym czasie czytamy gazetkę lub oglądamy ulubiony program.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć z nadmiaru mleka, dodać do mielonego mięsa. Jajka 6 sztuk ugotować na twardo ,gotujemy 8 minut.
Do mięsa mielonego dodać 2 jajka ,czosnek przeciśnięty, pokrojona w kostkę cebulę oraz pietruszkę. Wszystko to wyrobić dobrze, posolić i popieprzyć .
Formujemy jeden duży wałek , podzielić go na 6 równych części, każdą część wałkujemy w kule a następnie rozpłaszczamy w cienki placek, jajko obtaczamy w mące i kładziemy na placek mięsny. Zwijamy tak ,aby nie było powietrza w naszej kulce.
Każdą kulę zawijamy w aluminiowy papier i układamy na naszej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni funkcja góra, dół na środkowej półce przez 30 minut. Rada jeśli na brytfance jest miejsce to możemy sobie ułożyć kartofle i zapiec razem z mięsem ,ewentualnie mięso jak już będzie upieczone wyciągnąć ,rozwinąć a kartofle podpiec na funkcji grill. Kotlety podajemy z białym sosem np. chrzanowym i ulubioną surówką. Smacznego!