Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pełne smaku kotlety mielone, które nadziejemy sporą ilością pieczarek i sera. Kotlety są soczyste i delikatnie pikantne dzięki pieprzowi cayenne. Gdzieś w tle delikatnie czuć majeranek, który współgra z pieczarkowo serowym nadzieniem. Dodajcie do tego ziemniaczki, suróweczkę i pyszny obiad gotowy!
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 43
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 32
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 25
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 43
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 32
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 25
Składniki
Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę, a niewielki pęczek pietruszki drobno posiekaj. 300 gramów wyczyszczonych pieczarek zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jedną czerstwą bułkę pszenną przełóż do niewielkiej miski i zalej ją wodą. Naczynie z pieczywem odstaw na czas przygotowania nadzienia i masy mięsnej.
Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż starte pieczarki i podsmażaj je przez kilka minut, aż cała wilgoć odparuje z patelni, a grzyby znacznie zmniejszą swoją objętość. Gotowe pieczarki przełóż do osobnej miski, którą możesz wcześniej zważyć, żeby łatwiej podzielić farsz na równe porcje. Grzyby odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ponownie rozpuść na patelni łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie i stanie się półprzeźroczysta. Następnie dodaj do niej 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni podsmażaj przez kolejną minutę do uwolnienia aromatu przez czosnek. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wystudź jej zawartość.
Do pieczarek dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę i 40 g świeżo startego sera. Dopraw farsz niewielką szczyptą soli i dwiema szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski dokładnie wymieszaj do równego rozprowadzenia sera i przypraw w grzybach.
Do 500 g mielonego mięsa wieprzowego przełóż zeszkloną wcześniej cebulę, jedno duże jajko, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, ćwierć łyżeczki majeranku, dwie szczypty soli i taką samą ilość mielonego czarnego pieprzu. Na końcu dodaj odciśniętą z wody bułkę i wyrabiaj masę przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Gotowa masa na kotlety powinna być jednolita i puszysta.
Gotową masę podziel na 6 równych porcji. Każdą porcję delikatnie ugnieć w dłoniach i uformuj z niej pokaźnych rozmiarów kulkę. Każdą kulę mięsa delikatnie rozgnieć na dłoni do uzyskania sporej wielkości placka o grubości około pół centymetra. Na tak przygotowane mięso wyłóż porcję farszu i powoli zamknij masę mięsną wokół grzybów i sera.
Uformowane kotlety wyłóż na rozgrzany olej. Na patelnię wlej go mniej więcej tyle, żeby sięgał co najmniej do 1/3 wysokości kotletów. Smaż je na średnim ogniu, po około 6 minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Kiedy kotlety są już ładnie zarumienione z obu stron, zmniejsz grzanie na niskie i przykryj je pokrywką na około 2 – 3 minuty. Po tym czasie wyjmij je z patelni na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!