Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkach. Danie mimo opisu robiącego wrażenie długiego i skomplikowanego jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Polecamy nasze kotlety w pieczarkach dla całej rodziny na pyszny obiad!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22638
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44809
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22638
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44809
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 706
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski.
Bułkę czerstwą zamaczamy w zimnej wodzie. Kiedy już zmięknie odciskamy ją z wody i dokładamy do mięsa. Jedną cebule obieramy z łupiny, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Wbijamy jajko. Przyprawiamy mięso solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi. Wyrabiamy mielone rękami dokładnie. Dzięki temu kotlety będą puszyste.
Odkładamy mięso na chwilę na bok.
Obieramy drugą cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła i podsmażamy na tłuszczu cebulę do zeszklenia.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Wrzucamy grzyby na podsmażoną cebulę, lekko solimy i smażymy je do momentu, aż odparuje płyn z pieczarek.
Formujemy z mięsa mielonego kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na pozostałym tłuszczu na drugiej patelni. Rumienimy kotlety z obu stron na średnim ogniu.
Pieczarki przyprawiamy pieprzem i maggi. Układamy na nich podsmażone kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy kotlety w pieczarkach na pięć minut na małym ogniu. Przed podaniem na stół posypujemy kotlety posiekaną natką.
Kotlety mielone w pieczarkach duszonych na maśle gotowe!