Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 185

Smaczne kotlety mielone z mięsa wieprzowego duszone w sosie pomidorowo-szparagowym. Podajemy z ziemniakami.

Składniki

  • Kotlety;
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smak,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki.
  • Sos;
  • 300 g szparagów zielonych,
  • 1 cebula,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyzeczka suszonego oregano,
  • szczypta kurkumy.
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone w sosie pomidorowo-szparagowym

Przygotowanie

  1. Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
    Formujemy kulki wielkości większej mandarynki.
    Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

  2. Szparagi kroimy w kostkę ( pozbywamy się twardych części). Cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusimy około 5 minut.

  3. Po tym czasie wkładamy koltety i dusimy około 20-25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń