Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ze względu na prostotę składników i łatwość przygotowania potrawy kotlety mielone w sosie własnym staną się twoim ulubionym pomysłem na obiad. Do wykonania kotletów użyj wieprzowego, wołowego lub mieszanego mięsa. Sekretem smaku dania jest pyszny i kremowy sos, który nadaje mięsu soczystości i aromatu.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2409
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 506
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2409
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 506
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
W misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem, śmietanką, jajkiem i przyprawami. Niech bułka wchłonie płyn, dlatego zostaw mieszankę na ok. 10-15 minut. Po tym czasie do miski dodaj mięso, posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszaj ręką. Formuj kotleciki, odkładaj na talerz.
Na dużej patelni rozgrzej masło i olej, poczekaj, aż się połączą i obsmażaj kotlety z każdej strony. Następnie odłóż na talerz i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka (uważaj, żeby nie przypalić!). Po czym wlej bulion (lub wodę), śmietanę, sos sojowy oraz dodaj musztardę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a następnie przełóż do niego kotlety. Po 5-10 minutach danie jest gotowe. Serwuj od razu, posypując siekaną natką pietruszki.