Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem osobą, która ceni sobie tradycyjną kuchnię. Oczywiście, nie pogardzę również daniami wegetariańskimi i kuchnią wegańską, które również mają nam wiele do zaoferowania. Będąc na diecie Dukana staram się przerabiać dania tradycyjne na te zgodne z dietą. Niektóre wychodzą niemal identyczne, inne zaś są zupełnie inne, ale na pewno ta dieta uczy kreatywności w przygotowywaniu posiłków, ponieważ nie jest to dieta na dwa miesiące :) Powiem szczerze, że te kotlety zrobiłam, kiedy wpadłam w Biedronce na promocję mięsa mielonego, które na dodatek miało świetny skład i bardzo dobry poziom tłuszczu. Złapałam więc kilka opakowań, a potem głowiłam się, co z tego zrobić :D także, Biedronko, dzięki za promocję na mięso mielone :D Odnośnie tych kotletów smakują bardzo dobrze. Są aromatyczne, soczyste, mięciutkie i mają wszystko czego im potrzeba. Skłonna jestem stwierdzić bez grama przesady, że są one lepsze od oryginału. Kiedy już skończę dietę, raczej nie będę robiła kotletów z bułką... chyba że rodzinka zamówi :) ale te mi podjadali i choć na diecie nie są, mówili że bardzo dobre :)
Cebulę obieramy i mielimy w maszynce albo ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tych ostrych). Dodajemy mielone mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek i otręby owsiane. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli chcemy, można dodać odrobinę zimnej wody, ale mniej niż w tradycyjnych kotletach.
Zwilżonymi dłońmi oddzielamy niewielkie porcje z mięsnej masy i formujemy nieduże, zgrabne kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu) 4-5 minut z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu.
Podajemy na gorąco, z surówką i (jeśli jesteśmy na innej diecie albo na żadnej) ziemniaczkami.
Smacznego!!!!
Nie ma co się oszukiwać - smakują inaczej niż kotlety smażone w tłuszczu i da...
Odsłon: 34253
Zdrowa i smaczna odchudzona surówka. Najlepsza do obiadu.
Odsłon: 4406
To coś pomiędzy lodami a sorbetem. Dodatek nisko-tłuszczowego islandzkiego sk...
Odsłon: 1607
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 26
Danie z kuchni węgierskiej. Ja miałem czerwone papryki, można użyć również i...
Odsłon: 1187
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 26
Danie z kuchni węgierskiej. Ja miałem czerwone papryki, można użyć również i...
Odsłon: 1187
Składniki
Cebulę obieramy i mielimy w maszynce albo ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tych ostrych). Dodajemy mielone mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek i otręby owsiane. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli chcemy, można dodać odrobinę zimnej wody, ale mniej niż w tradycyjnych kotletach.
Zwilżonymi dłońmi oddzielamy niewielkie porcje z mięsnej masy i formujemy nieduże, zgrabne kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu) 4-5 minut z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu. Podajemy na gorąco, z surówką i (jeśli jesteśmy na innej diecie albo na żadnej) ziemniaczkami. Smacznego!!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z...
Odsłon: 307
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 78