Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem osobą, która ceni sobie tradycyjną kuchnię. Oczywiście, nie pogardzę również daniami wegetariańskimi i kuchnią wegańską, które również mają nam wiele do zaoferowania. Będąc na diecie Dukana staram się przerabiać dania tradycyjne na te zgodne z dietą. Niektóre wychodzą niemal identyczne, inne zaś są zupełnie inne, ale na pewno ta dieta uczy kreatywności w przygotowywaniu posiłków, ponieważ nie jest to dieta na dwa miesiące :) Powiem szczerze, że te kotlety zrobiłam, kiedy wpadłam w Biedronce na promocję mięsa mielonego, które na dodatek miało świetny skład i bardzo dobry poziom tłuszczu. Złapałam więc kilka opakowań, a potem głowiłam się, co z tego zrobić :D także, Biedronko, dzięki za promocję na mięso mielone :D Odnośnie tych kotletów smakują bardzo dobrze. Są aromatyczne, soczyste, mięciutkie i mają wszystko czego im potrzeba. Skłonna jestem stwierdzić bez grama przesady, że są one lepsze od oryginału. Kiedy już skończę dietę, raczej nie będę robiła kotletów z bułką... chyba że rodzinka zamówi :) ale te mi podjadali i choć na diecie nie są, mówili że bardzo dobre :)
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5082
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 669
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2571
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 183
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5082
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 669
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2571
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 183
Składniki
Cebulę obieramy i mielimy w maszynce albo ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tych ostrych). Dodajemy mielone mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek i otręby owsiane. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli chcemy, można dodać odrobinę zimnej wody, ale mniej niż w tradycyjnych kotletach.
Zwilżonymi dłońmi oddzielamy niewielkie porcje z mięsnej masy i formujemy nieduże, zgrabne kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu) 4-5 minut z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu. Podajemy na gorąco, z surówką i (jeśli jesteśmy na innej diecie albo na żadnej) ziemniaczkami. Smacznego!!!!