Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię kotlety mielone, szczególnie, że można z nimi poeksperymentować. Kotlety z ciecierzycą są pyszne i sycące. W towarzystwie pomidorowej salsy, stworzą kompozycję smakową, która zachwyciła wszystkich przy stole.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Po chwili dodajemy jedną pokrojona drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwy i chwilę smażymy. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone łączymy z boczkiem i cebulką, z ciecierzycą, z żółtym serem oraz z jajkiem. Masę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wyrabiamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Formujemy kotleciki, odtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Drugą cebulkę drobno siekamy, rumienimy na oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki (pokrojone na małe kawałki), dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy pomidory zmiękną, salsę doprawiamy koncentratem pomidorowym, pastą paprykową, cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy. Kotlety podajemy z pomidorową salsą z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.