Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię kotlety mielone, szczególnie, że można z nimi poeksperymentować. Kotlety z ciecierzycą są pyszne i sycące. W towarzystwie pomidorowej salsy, stworzą kompozycję smakową, która zachwyciła wszystkich przy stole.
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8816
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 179
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 28
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 119
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 461
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8816
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 179
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 28
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 119
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 461
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Po chwili dodajemy jedną pokrojona drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwy i chwilę smażymy. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone łączymy z boczkiem i cebulką, z ciecierzycą, z żółtym serem oraz z jajkiem. Masę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wyrabiamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Formujemy kotleciki, odtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Drugą cebulkę drobno siekamy, rumienimy na oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki (pokrojone na małe kawałki), dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy pomidory zmiękną, salsę doprawiamy koncentratem pomidorowym, pastą paprykową, cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy. Kotlety podajemy z pomidorową salsą z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.