Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na dynię w pełni, dlatego dziś zapraszam Was na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Pyszne i aromatyczne kotlety mielone z delikatnego mięsa kurczaka z dodatkiem puree z dyni oraz warzyw, to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Mielone są soczyste, mięciutkie i bardzo pożywne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 211
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 210
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 308
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 211
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 210
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 308
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Składniki
Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*. * Pozostałą część musu możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych dań - ciast, deserów, makaronów, naleśników lub klusek.
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.
Do zmielonego mięsa dodajemy puree z dyni, podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i curry. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (do lekkiego zarumieniania). Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
WSKAZÓWKI: - Jeśli masa podczas wyrabiania wydaję się zbyt rzadka, to dodajcie do niej więcej bułki tartej. - Dyni hokkaido nie obieramy ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka delikatnie zagęszcza strukturę puree. - Jeśli traficie na bardziej wodnistą dynię, to przed dodaniem jej do mięsa odciśnijcie delikatnie puree z nadmiaru soku.
Kotlety są idealne dla najmłodszych smakoszy, gdyż łączą w sobie delikatne mięso kurczaka oraz warzywa. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z ostrych przypraw.