Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świątecznych smakowitości ciąg dalszy! Dziś przedstawię Wam przepis na danie, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny, rodzinny obiad. Do przygotowanie kotletów najlepiej użyć jaj przepiórczych lub małych kurzych. Będą one wtedy dość zgrabne i niewielkie. Sam sos przygotowałam na bazie chrzanu ze słoiczka ale zachęcam by zrobić go na świeżym. Ma wtedy zupełnie inny smak i aromat. Zaraz po zupie chrzanowej to chyba moje drugie ulubione świąteczne danie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14329
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4440
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14329
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4440
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Składniki
Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na dłoni rozkładamy placek z mięsa, na którym kładziemy jajko i formujemy je tak by powstał kotlet. W ten sposób postępujemy do wykończenia składników. Gotowe kotlety obsmażamy na patelni by powstała na nich chrupiąca skórka.
Przygotowujemy sos: w garnku roztapiamy masło i wrzucamy mąkę. Zasmażkę zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu i wlewamy do garnka. Do płynu dodajemy chrzan, sól, pieprz oraz natkę. Mieszamy. Do sosu wkładamy kotlety i na najmniejszym płomieniu gotujemy je jeszcze około 10 minut.