Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z papryką

Kotlety mielone z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1056 Ocena: 29800

Dodano:

Odsłon: 2008

Pyszne, aromatyczne i pożywne kotlety mielone z piersi kurczaka. Oryginalnego smaku nadaje im dodatek słodkiej papryki oraz pikantna nuta harissy. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z surówkami, kaszami i puree ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera :)

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 słodka papryka spiczasta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/2 bagietki lub 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki harrisy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • PANIERKA:
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • DODATKI:
  • olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z papryką

Przygotowanie

  1. Pokruszoną bagietkę namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bagietką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.

  2. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wszystkie suche przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance bułki tartej i mąki. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń