Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone zwyczajne mogą się znudzić, i aby uniknąć nudy postanowiłam dodać do mięsa czerwoną paprykę. Nie żałowałam eksperymentu, bo kotlety wyszły bardzo dobre i cały obiad był z papryką w roli głównej.
Patelnia, salaterka, tarka do jarzyn, nóż, łyżka, miska
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Składniki
Przygotowujemy mięso jak do kotletów mielonych: moczymy bułkę w mleku, a tym czasie paprykę dzielimy na pół, usuwamy środek z pestkami, a następnie ścieramy na tarce do jarzyn. Miąższ dzielimy na pół. Połowę miąższu używamy do kotletów, a połowę ja użyłam do surówki z kapusty kiszonej. Wyciskamy sok z papryki ściskając mocno w rękach nad małą salaterką. Sok z całej papryki będzie użyty do sosu do kotletów.
Miąższ z papryki wkładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, sól, pieprz, cebulę pokrojoną w kostkę i dobrze wyrabiamy. Formujemy 2 kotlety, które obtaczamy w tartej bułce.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, po 4 minuty na każdej stronie od czasu do czasu przyciskając, aby sok wypłynął.
Przewracamy jeszcze raz, sprawdzając, czy już żadne soki nie wypływają że środka.
Do soku z papryki dodajemy mąkę i mieszamy
Wlewamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowanym sosem polewamy kotlety na talerzu.