Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone zwyczajne mogą się znudzić, i aby uniknąć nudy postanowiłam dodać do mięsa czerwoną paprykę. Nie żałowałam eksperymentu, bo kotlety wyszły bardzo dobre i cały obiad był z papryką w roli głównej.
Patelnia, salaterka, tarka do jarzyn, nóż, łyżka, miska
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotowujemy mięso jak do kotletów mielonych: moczymy bułkę w mleku, a tym czasie paprykę dzielimy na pół, usuwamy środek z pestkami, a następnie ścieramy na tarce do jarzyn. Miąższ dzielimy na pół. Połowę miąższu używamy do kotletów, a połowę ja użyłam do surówki z kapusty kiszonej. Wyciskamy sok z papryki ściskając mocno w rękach nad małą salaterką. Sok z całej papryki będzie użyty do sosu do kotletów.
Miąższ z papryki wkładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, sól, pieprz, cebulę pokrojoną w kostkę i dobrze wyrabiamy. Formujemy 2 kotlety, które obtaczamy w tartej bułce.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, po 4 minuty na każdej stronie od czasu do czasu przyciskając, aby sok wypłynął.
Przewracamy jeszcze raz, sprawdzając, czy już żadne soki nie wypływają że środka.
Do soku z papryki dodajemy mąkę i mieszamy
Wlewamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowanym sosem polewamy kotlety na talerzu.