Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywą dla tradycyjnych pulpetów jest przygotowanie smażonych kotletów mielonych z ryżem, marchewką i cebulą. Są sycące i dobrze doprawione. Zobacz przepis.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 64
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 64
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Składniki
Ryż ugotuj al dente, najlepiej kierując się instrukcją na opakowaniu producenta. Odcedź, wysyp z woreczka.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekaj. Warzywa delikatnie zeszklij na odrobinie tłuszczu.
Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę. Wsyp ryż i wbij jajka. Dopraw musztardą, majerankiem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem. Dodaj też 3 łyżki bułki tartej. Całość wymieszaj aż do połączenia składników.
Z masy uformuj kotlety, a następnie obtocz każdy z nich w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z dwóch stron po kilka minut.
Kotlety mielone z ryżem możesz podawać z pieczywem, ziemniakami albo ryżem.