Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywą dla tradycyjnych pulpetów jest przygotowanie smażonych kotletów mielonych z ryżem, marchewką i cebulą. Są sycące i dobrze doprawione. Zobacz przepis.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68391
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2024
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68391
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2024
Składniki
Ryż ugotuj al dente, najlepiej kierując się instrukcją na opakowaniu producenta. Odcedź, wysyp z woreczka.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekaj. Warzywa delikatnie zeszklij na odrobinie tłuszczu.
Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę. Wsyp ryż i wbij jajka. Dopraw musztardą, majerankiem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem. Dodaj też 3 łyżki bułki tartej. Całość wymieszaj aż do połączenia składników.
Z masy uformuj kotlety, a następnie obtocz każdy z nich w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z dwóch stron po kilka minut.
Kotlety mielone z ryżem możesz podawać z pieczywem, ziemniakami albo ryżem.