Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z serem

Kotlety mielone z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1400

Dodano:

Odsłon: 202

Soczyste kotlety mielone wieprzowe nadziewane żółtym serem. Fajny pomysł na obiad.

Składniki

  • ok. 300g mięsa mielonego
  • 3 nieduże kawałki żółtego sera
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z serem

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przełożyłam do miski. Doprawiłam je na oko solą i pieprzem. Dodałam majonez, bułkę tartą i mleko. Dodałam również startą na tarce cebulę. Można ją też drobniutko posiekać, lub zmielić razem z mięsem. Wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Masę podzieliłam na trzy równe części. Każdą część uformowałam w płaski placek. Na środku ułożyłam kawałek żółtego sera i oblepiłam go wolnym mięsem.
    Tak uformowane kotleciki opanierowałam w mące i ułożyłam na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety smażyłam po kilka minut z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyłam na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z fasolką szparagową, ale oczywiście najlepsze będą z ziemniakami i buraczkami lub mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń