Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone ze schabu

Przepis dnia 2020-05-10
Kotlety mielone ze schabu

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 374

Dziś zapraszam na kotlety. Mielone schabowe, to tak w skrócie. Schab jest raczej chudym mięsem, więc mielony może być suchy. Zdarza się, że trafi nam się tłuściejszy kawałek. Wtedy można go zmielić i zrobić pyszne mielone kotlety. Moja rodzinka bardzo je lubi. Dlatego, Wam też polecam. Spróbujcie, może Wam posmakują.

Składniki

  • 800 g. schabu tłuściejszego
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy-sol, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek niedźwiedzi
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone ze schabu

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku.
    Schab zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przyprawy.
    Wymieszać. Dodać jajko.
    Bułkę odcisnąć z mleka, ale nie do końca.
    Dodać do mięsa.
    Wszystko wymieszać i wyrobić ręką.
    Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
    Następnie formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
    Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, około 20 minut, na niewielkim gazie.
    W tym czasie dwa, trzy razy przewracać, żeby równo się usmażyły.

  2. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń