Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym. Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min. Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.