Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mięsno - kalafiorowe

Kotlety mięsno - kalafiorowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2899

Dodano:

Odsłon: 1513

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym.

Składniki

  • 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane)
  • 3 jajka
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie bułka tarta
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mięsno - kalafiorowe

Przygotowanie

  1. WYKONANIE:

    Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.

    Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
    dodajemy do mięsa.

    Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę.


    Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.

    Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce.

    Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min.



    Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń