Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i pyszne kotlety pełne warzyw. Przy okazji gotowania na parze w dolnej części saganka powstaje nam smaczny sos.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1081
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1081
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Składniki
Mięso zmielić. doprawić solą, pieprzem, oregano, dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, dobrze wyrobić. Na koniec dodać mieszankę warzyw, wymieszać, uformować kotlety. Dobrze jest schłodzić kotlety w lodówce, chociaż kilkanaście minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Do dolnej części parownika wlewamy wodę, dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy, woda powinna wystawać ponad poziom warzyw. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Na górnej części parownika rozkładamy kotlety, zmniejszamy płomień do minimum, tak aby nie przerwać wrzenia. Kotlety gotujemy około 20 minut.W miarę potrzeby uzupełniamy wodę w dolnej części . W tym czasie mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, hartujemy kilkoma łyżkami wody z warzyw.
Gdy kotlety będą gotowe, zdejmujemy górą część parownika. Sos w dolnej części zagęszczamy zahartowaną mąką, minutę odparowujemy.
Jednocześnie mamy kotlety i pyszny warzywny sos do ziemniaków.