Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1310

Dodano:

Odsłon: 61868

Podobne do kotletów mielonych z tą różnicą, że są wyczuwalne kawałeczki mięsa i są bardziej delikatne dzięki pianie z białek.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • bułka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, masło, odciśniętą bułkę, sól i pieprz oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
    Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Pieczemy na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 13 stycznia 2017 Prawdziwe pożarskie nie zawierają majonezu, a już na pewno nie takiego ze sklepu zatykacza żył :) Lepiej zwiększyć ilość masła, będą pyszniejsze :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń