Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe lub mielone, koniecznie przetestuj przepis na kotlety rycerskie. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pamiętaj jedynie, aby opanierować je wyjątkowo dokładnie, co zagwarantuje, że będą one soczyste i bardzo delikatne, a nadzienie z nich nie wypłynie.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 42
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 180
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 42
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 180
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Składniki
Ser pokrój w średniej wielkości kostki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Masło podziel na tyle części, ile planujesz zrobić roladek.
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Następnie każdy z nich natnij na środku wzdłuż dłuższego boku, ale nie do końca, aby rozłożyć mięso bez konieczności jego rozbijania. Każdą stronę posól i popieprz.
Na środku ułóż masło, a wokół niego kostki sera żółtego. Równomiernie posyp mięso natką pietruszki. Zwiń filety z kurczaka wraz z farszem, dosyć mocno.
Przygotuj mąkę do panierowania, rozkłóć w osobnym naczyniu jajko, a w ostatnim głębokim talerzu umieść bułkę tartą i parmezan, dokładnie mieszając panierkę.
Każdą roladkę panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem.
Rozgrzej na patelni tłuszcz. Smaż kotlety rycerskie z każdej strony po kilka minut na średnim ogniu. Tak przygotowane roladki dobrze smakują z sosem czosnkowym.