Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety Samsonki przygotujesz z mięsa mielonego drobiowego, a w ich środku znajdziesz farsz z serkiem śmietankowym, dymką ze szczypiorkiem i papryką. Najlepiej smakują z ryżem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Obierz cebulę i paprykę. Usuń z nich nasiona, a następnie drobno je posiekaj. Na 2 łyżkach masła całość podsmaż na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy cebula zrobi się złota, a papryka zmięknie, przełóż wszystko do miski i podsyp kminkiem.
Połowę pozostałej papryki wrzuć do miski. Dymkę (łącznie ze szczypiorem) umyj i pokrój. Dodaj serek śmietankowy. Wszystko razem wymieszaj w miseczce. To będzie farsz do kotletów.
Kajzerkę namocz w zimnej, przegotowanej wodzie, następnie odciśnij i rozdrobnij.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę i drobno posiekaną cebulę. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Wyrób rękami jednolitą, elastyczną masę.
Z masy mięsnej formuj placuszki o średnicy 7–8 cm. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Zlepiaj brzegi i formuj owalne kotlety. Obtocz każdy kotlet w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu, aż będą dobrze wysmażone w środku. Gotowe kotlety samsonki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.