Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna alternatywa dla klasycznych kotletów. Soczyste schabowe po flamandzku faszerowane duszonymi pieczarkami z cebulką, serem mozzarella i żółtą papryką to nowy hit obiadowy. Do tego obowiązkowo chrupiąca, złocista panierka. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami i lekką surówką. Przygotuj je na obiad, a rodzina Ci podziękuje.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8516
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 559
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8516
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 559
Składniki
Schab pokrój na plastry. Z kawałka o wadze 500 g powinniśmy otrzymać 4-5 kotletów. Każdy kawałek mięsa rozbij z dwóch stron tłuczkiem.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, rozkrój na pół, wyciągnij gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dorzuć pieczarki, po 5 minutach smażenia dorzuć paprykę. Całość podsmażaj do miękkości.
Mozzarellę wyciągnij z zalewy i pokrój na plasterki o grubości około 3-4 mm.
Plastry schabu oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Na połowę rozbitego kotleta wyłóż przestudzone warzywa oraz ser mozzarella. Zwiń kotlety. Zepnij je wykałaczką.
Przygotuj panierkę. Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do trzeciego wsyp bułkę tartą. Kotlety schabowe po flamandzku panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem z dwóch stron na złoty kolor.