Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety Skrzetuckiego to danie w duchu staropolskiej kuchni – eleganckie, ale sycące, aromatyczne, pełne smaku grzybów i ziół. Kwaśna śmietana i musztarda nadają sosowi szlachetnego charakteru. Idealne na świąteczny obiad lub niedzielną ucztę w gronie rodziny.
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 406
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 2158
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 406
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 2158
Składniki
Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki. Szalotki drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulkę. Dodaj pieczarki, posól, oprósz pieprzem i tymiankiem. Duś przez kilka minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną i bulion. Wlej do grzybów, dodaj przecier pomidorowy. Mieszając, podgrzewaj do zgęstnienia. Odstaw.
Mięso umyj, osusz i pokrój na 8 kotlecików. Rozbij lekko tłuczkiem. Natrzyj solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż się lekko zrumienią.
W żaroodpornym naczyniu ułóż kotlety, przykryj pieczarkowym sosem. Zapiekaj ok. 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.