Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety Skrzetuckiego to danie w duchu staropolskiej kuchni – eleganckie, ale sycące, aromatyczne, pełne smaku grzybów i ziół. Kwaśna śmietana i musztarda nadają sosowi szlachetnego charakteru. Idealne na świąteczny obiad lub niedzielną ucztę w gronie rodziny.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 890
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22978
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 890
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22978
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15398
Składniki
Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki. Szalotki drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulkę. Dodaj pieczarki, posól, oprósz pieprzem i tymiankiem. Duś przez kilka minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną i bulion. Wlej do grzybów, dodaj przecier pomidorowy. Mieszając, podgrzewaj do zgęstnienia. Odstaw.
Mięso umyj, osusz i pokrój na 8 kotlecików. Rozbij lekko tłuczkiem. Natrzyj solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i masło. Smaż kotlety z obu stron, aż się lekko zrumienią.
W żaroodpornym naczyniu ułóż kotlety, przykryj pieczarkowym sosem. Zapiekaj ok. 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.