Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety sojowe? Dlaczego nie. Pomimo iż dla większości potrawa ta wydaje się być "bez smaku", warto choć raz spróbować zamiennika tradycyjnych kotletów. Kotlety bez zbędnej panierki, czyli mniej kalorii ;)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 186
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 186
Składniki
Do garnka wlewamy pół litra zimnej wody. Dodajemy sos sojowy ciemny, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Całość zagotowujemy. Kiedy wywar zaczyna się gotować, zmniejszamy moc palnika, tak aby wywar tylko delikatnie się gotował. Gotujemy wywar w ten sposób 15 minut.
Po 15 minutach kotlety sojowe wkładamy do garnka, wywarem "podlewamy" kotlety, tak aby wchłonęły go jak najwięcej. Kotlety sojowe moczymy w wywarze 10 minut. Szykujemy w tym czasie talerz pokryty ręcznikiem papierowym (aby uciekł nadmiar wywaru).
Po 10 minutach delikatnie wyjmujemy kotlety sojowe na przygotowany talerzyk. Posypujemy kotlety papryką ostrą lub chilli, a także ziołami bazylią lub oregano. Rozgrzewamy oliwę (lub jeśli ktoś woli olej) na patelni. W międzyczasie delikatnie prószymy kotlety mąką.
Kotlety układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron po 3 minuty (smażymy 3 minuty na jednej stronie, przewracamy na drugą stronę, smażymy 3 minuty). I gotowe.
Zdejmujemy kotlety z patelni, powinny mieć piękny złoty kolor. Podajemy z ziemniaczkami z wody lub na przykład z przepysznymi łódeczkami z piekarnika: https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html Smacznego :)