Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z bakłażana to pyszne i proste danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia – od śniadania po kolację. Są niezwykle zdrowe i mogą stanowić także pożywną przekąskę. Potrawa jest szybka w przygotowaniu – wystarczy jedynie 20 minut, by móc cieszyć się ciekawym, śródziemnomorskim smakiem. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać więcej czosnku, czerwonej papryki, chili czy imbiru. Wspaniale smakują z kwaśną śmietaną, ale także keczupem czy musztardą.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8528
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3003
Polecam.
Odsłon: 1774
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8528
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3003
Polecam.
Odsłon: 1774
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Bakłażana obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i także zetrzyj. Dodaj ser i wymieszaj.
Do miski dołóż jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po 2 łyżki masy i kładź placuszki na gorącym tłuszczu. Kotlety z bakłażana smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Gotowe danie podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wybornie smakują posypane siekaną kolendrą lub zieloną cebulką.