Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z bakłażana to pyszne i proste danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia – od śniadania po kolację. Są niezwykle zdrowe i mogą stanowić także pożywną przekąskę. Potrawa jest szybka w przygotowaniu – wystarczy jedynie 20 minut, by móc cieszyć się ciekawym, śródziemnomorskim smakiem. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać więcej czosnku, czerwonej papryki, chili czy imbiru. Wspaniale smakują z kwaśną śmietaną, ale także keczupem czy musztardą.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 308
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 531
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 308
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 531
Składniki
Bakłażana obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i także zetrzyj. Dodaj ser i wymieszaj.
Do miski dołóż jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po 2 łyżki masy i kładź placuszki na gorącym tłuszczu. Kotlety z bakłażana smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Gotowe danie podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wybornie smakują posypane siekaną kolendrą lub zieloną cebulką.